1ooo Arts Gallery - PRESS
Ursula Klasén - 1000 Arts Gallery


Urklipp från Expressens bilaga "Julen" 29/11 2016


Med skapandet i fokus och naturen
som största inspirationskänsla skapar
Ursula Klasén unika smycken utöver det vanliga.
    
 AV EMILIA RADOW INGVARSON

 Bild av Anders Klasén

1000 Arts Gallery. Vad symboliserar det?
Jag tänkte i en formel: 1000 = många, Arts = konstgrenar, Gallery = mötesplats. Mellan 2011-14 hade jag galleri
på Kungsholmen i Stockholm. Det var en mötesplas för konstnärer i olika områden; målare, keramiker, grafiker,
samtidigt som det var min arbetsplats – verkstad, kurser, en plats där många olika konstnärer och konstintressserade träffades.

Hur kom det sig att du blev smyckedesigner?
Det var en lång resa i mitt fall, sedan barnaåldern har jag varit intresserad av skulptur och måleri. När jag var 7 år gammal började jag i en dockteater. Jag var yngst och kort och kunde endast spela en ”kvast” på långskaft. Jag betraktade alla scendekorationer, kläder, belysning och beslöt mig för att vara scendekorator. Jag skulpterade, målade, läste om konst. Men livet ville ta mig någon annanstans: Jag blev filmproducent istället. 1976 kom jag till Sverige och kunde inte hitta jobb. 1983 öppnade jag en butik med guld och silver och för att kunna driva en sådan affär gick jag en privat utbildning i silversmide mellan 1983- 86, hos 2 silversmeder i Stockholm. Då blev jag förälskad i skapandet och i silverdesign. 1988 designade och tillverkade jag en smyckekollektion för Hennes och Maurits (HM). Från 2003 är jag certifierad internationell lärare i silver-, brons- och kopparlera (modernt metallsmide).

Har du favoriter bland designers, smyckessmeder eller konstnärer som du känner extra mycket
för och som inspirerar dig i ditt arbete?
Vikingadesigner – deras smycken berättar om deras liv, natur, kärlek, religioner i Norden. Tidig Art-Deco design där man började introducera lekfulla stenar som rubiner, smaragder, svart onyx, jade, lapis lazuli, emalj, koraler, horn, glas för att reducera den traditionella dominansen av diamanter. Man vände sig till naturen och tillverkade smycken i form av små djur, grenar, löv och geometriska figurer. Överallt; skogen, naturen, stenar, konstböcker, filmer, föreläsningar finner jag inspiration. Mina tankar snurrar runt design och förvandling till silversmycken.

Ni säljer även magnetsmycken. Hur kommer det sig?
Jag började sälja magnetsmycken i slutet av år 2010 när jag fortfarande hade mitt galleri och workshop på Kungsholmen. Men med min artros i mina händer blev det svårare och svårare att ha kurser eller tillverka egna silversmycken, pga. av smärta och svullnad i mina händer. Det värsta var att jag hade svårt att hålla verktygen i mina händer. Sen hösten 2010 började jag använda magnetring och magnetarmband och en vacker dag upplevde jag fullständig frihet från smärtan. Mina händer blev rörliga, starka, elastiska och varma.Det var inte bara smärtan som försvann, utan även svullnaden. Idag är mina händer jättebra. Jag fortsätter med mina kurser och deltar i olika internationella tävlingar i myckedesign. Så varför säljer jag magnetsmycken? Jo, jag vill förmedla den lycka som jag upplevde: att kunna använda mina händer som förr. Utan begränsningar!

Du erbjuder några olika kurser. Vill du berätta lite om dem och vad de innehåller.
Jag har kurser på olika nivåer, prova på, för kick-off, eller möhippan. Det är viktigt med korta kurser, eftersom att man inte vet om silverlera passar en för sitt konstnärliga skapande. Det är mycket penselarbete, och massor av små detaljer som påverkar skapandet. Det är mycket teknik och design och för varje kursnivå kommer nya och svårare tekniker, såsom steninfattning, 3-D smycken, glasfusing och silver, lödning, förgyllning och mycket mer.

Vad är det roligaste, mest givande, med att lära ut om det man själv älskar?
Att se skaparpotentialen hos varje kursdeltagare. Uppleva förvandlingen från lera till metall – silver, brons, koppar, se den orangea hettan från silvret och se designen komma fram. Det vibrerar av lycka i kurslokalen.

Varje år ställer du ut dina smycken i samband med Konstringen på Ekerö. Berätta.
Varje år den sista helgen i september månad har Konstringen på Ekerö nöjet att få bjuda in till en konstrunda i Kulturens övärld, där man kan beskåda alster av lokala konstnärer och konsthantverkare och dessutom uppleva vår vackra natur! Konstringen på Ekerö är den finaste formen samarbete av aktiva Ekerös över 80 konstnärer i olika grenar: olja, akvarell, keramik, textil, smycken m.fl. Jag brukar visa min konst på Ekebyhovs Slott. Under alla 10 år som jag var med har jag trogna kunder även från Holland, Tyskland, Frankrike och USA som kommer varje år. De vet att jag tillverkar varje smycke i endast ett exemplar, vilket gör dem lite extra åtråvärda.Just nu förhandlar jag om min nya utställning i februari 2017 i Gamla Stan på ett av gallerierna. Senaste nytt kan man hitta på www.1000artsgallery.com

                                                                                                 

Namn: Ursula Klasén
Familj: Man, Son och hans Familj
Bor:     Ekerö
Favorilsmyckedesigner: Förutom naturen, smyckedesignern René Lalique 

Bröllops Magasinet 
* Vår   2016,
* Höst 2016
* Vår   2017

Design av JERKER LÖF

Bilder av Anders Klasén
SVERIGE MAGASINET, Sveriges Största Tidning om Turist & Nöjen

* Mars - April 2017 
   Intervju  "1000 Arts Gallery" sid 94 och 95

*April - Maj   2017 / annons sid 68
  Annons sid 69Site Builder drivs av  Vistaprint